ولادت حضرت زینب سلام الله علیها
ولادت
ثمره ازدواج مبارک حضرت امیرالمومنین علیه السلام و حضرت فاطمه سلام الله علیها پنج فرزند به نام های حسن، حسین، زینب، ام کلثوم و محسنعلیهم السلام است. حضرت زینب سلام الله علیها، سومین فرزند مهد ولایت است که به احتمال قوی در سال ششم هجرت در مدینه چشم به جهان گشود.
زینت پدر
زینب، یعنی زینت پدر و این نامی است که خداوند برای دختری انتخاب کرد ، که با انجام رسالت خویش زینت بخش تاریخ شد و موجب افتخار و سرافرازی خاندان وحی و ولایت گشت. و این است که نام زینب در تاریخ کربلا که تاریخ جاودانگی اسلام و تشیع است، به خاطر فداکاریهایش، زیبا،درخشان و جاودانی است.
نامی آسمانی
هنگام ولادت حضرت زینب کبری سلام الله علیها ، چون رسول خدا صلّی الله علیه و آله در سفر بود، حضرت فاطمه سلام الله علیها از همسرش حضرت علی علیه السلام درخواست کرد که نامی برای فرزندشان انتخاب کند. حضرت علی علیه السلام در جواب فرمود: من بر پدرت سبقت نمیگیرم، صبر میکنیم تا پیامبر از سفر برگردد. چون پیامبر صلّی الله علیه و آله بازگشت و خبر ولادت نوزاد را از زبان امیرالمؤمنین علیه السلام شنید فرمود: فرزندان فاطمه فرزندان منند ولی خداوند درباره آنان تصمیم میگیرد. بعد از آن جبرئیل نازل شد و پیام آورد که خداوند سلام میرساند و میفرماید: نام این دختر را زینب بگذارید که این نام را در لوح محفوظ نوشتهام. آنگاه رسول خدا حضرت زینب سلام الله علیها را گرفت و بوسید و فرمود: توصیه میکنم که همه این دختر را احترام کنند، که او مانند حضرت خدیجه کبری سلام الله علیها است. یعنی همان گونه که فداکاری های حضرت خدیجه سلام الله علیها در پیشبرد اهداف پیامبر و اسلام بسیار ثمربخش بود، ایثار، صبر و استقامت حضرت زینب سلام الله علیها در راه خدا نیز در بقا و جاودانگی اسلام از اهمیت ویژهای برخوردار است.
در دامان عطوفت
این پنج سال فرصتی بود که حضرت زینب سلام الله علیها از تابش نور وجود پیامبر بهره گیرد و پیامبر رحمت، او را در دامان مهر و عطوفت خود نوازش کند و از جرعههای معرفت سیراب سازد و حدیث صبر و استقامت در دفتر وجودش بنگارد. چرا که پیامبر صلّی الله علیه وآله بر مصیبت ها و ناگواری های مسیر زندگی حضرت زینب سلام الله علیها به خوبی واقف بود و می دانست که تاب تحمل این رنجها و حوادث ناگوار را تنها روحی بلند و قلبی چون کوه و دلی سرشار از عشق به خدا خواهد داشت. گویا مصیبت و سختی، با سرنوشت زینب عجین گشته و خداوند صبر و پایداری را در او جلوهگر ساخته است تا اسوه و الگویی برای همه پویندگان راه خدا باشد.
فضائل حضرت زینب سلام الله علیها
1)حضرت زينب سلام الله علیها در حدود شش سالگي، خطبه غرا و طولاني مادرش حضرت زهرا سلام الله علیها را که در مسجد النبي، پيرامون فدک و رهبري حضرت علي علیه السلام ايراد کرد، حفظ نموده بود، براي آيندگان روايت مي کرد، با اينکه آن خطبه هم مشروح و طولاني است و هم واژه ها و جمله هاي دشوار و پر معني و بسيار در سطح بالا دارد و اين از عجايب روزگار است و ديگران آن خطبه را از حضرت زينب سلام الله علیها
نقل نموده اند.
2)فاضل گرامي سيد نورالدين جزايري در کتاب خود «خصايص الزينبيه» چنين نقل مي کند:«روزگاري که اميرالمؤمنين علیه السلام در کوفه بود، حضرت زينب سلام الله علیها در خانه اش مجلسي داشت که براي زنها قرآن تفسير و معني آن را آشکار مي کرد. روزي «کهيعص» را تفسير مي نمود که ناگاه اميرالمؤمنين علیه السلام به خانه او آمد و فرمود: اي نور و روشني دو چشمانم! شنيدم براي زن ها «کهيعص» را تفسير مي نمايي؟ حضرت زينب h گفت: آري. اميرالمؤمنين علیه السلام فرمود: اين رمز و نشانه اي است براي مصيبت و اندوهي که به شما عترت و فرزندان رسول خداصلّی الله علیه و آله روي مي آورد. پس از آن مصايب و اندوه ها را شرح داد و آشکار ساخت. پس آنگاه حضرت زينب سلام الله علیها گريه کرد.