داستان آفرینش حضرت زهرا(س)
همه مصادر و منابع روایی، اعم از شیعه و سنی، داستان آفرینش حضرت زهرا(س) را نقل نمودهاند. آغاز این روایت را از زبان حضرت امام صادق(ع) و بقیه روایت را از منابع عامّه(اهل سنت) نقل می نمائیم.
حضرت امام صادق(ع) می فرمایند:
«کان النّبی یکثر تقبیل فاطمة، فعاتبته علی ذلک عایشة، فقالت: یا رسول الله! إنّک لتکثر تقبیل فاطمة»؛ پیامبر(ص) بسیار فاطمه(س) را می بوسید. عایشه ایشان را سرزنش کرد و گفت: ای رسول خدا(ص)! تو فاطمه(س) را زیاد می بوسی.(1)
ادامه روایت را از منابع اهل سنت نقل می کنیم. سیوطی در الدّر المنثور (2) و طبرانی در المعجم(3) نقل نمودهاند که پیامبر(ص) در پاسخ به سرزنش عایشه چنین فرمودند:
«در معراج، آنگاه که مرا به بهشت وارد کردند، در میان درختان بهشت به درختی برخورد کردم که به نیکویی آن و درخشش برگهایش و پاکیزگی میوههایش ندیده بودم! از میوه آن خوردم که تبدیل به نطفهای شد و بعد از بازگشت، در رحم خدیجه(س) قرار گرفت و ایشان به فاطمه(س)باردار شد. پس هرگاه مشتاق بوی بهشت می شوم، بوی فاطمه(س) را استشمام می کنم»
به این روایت دقت کنید. رسول اکرم(ص) در معراج به بهشت می روند. از بهترین میوه های بهشتی تناول می کنند و نطفه فاطمه(س) متکوّن می شود. واژه «فسوّاها» که در برخی آیات و روایات استفاده شده، به معنای خلقت بر اساس حکمت، به شکل منظم و مرتب می باشد.(4) بعد از این تسویه و تعدیل، قابلیت دریافت فیض محقق می گردد. پس از آمادگی جسم، خداوند از روح خود در انسان می دمد. هر نوع جسدی قابلیت دریافت فیض خاص الهی را ندارد.
بنابراین جسم و جسدی که اساس و ماهیت آن را موادّ این دنیا تشکیل می دهد، استعداد و قابلیت دریافت روح الهی را پیدا می کند. سپس خداوند روح خود را در آن می دمد. حال اگر ریشه جسم و جسدی برترین میوه های بهشتی باشد، قابلیت دریافت چگونه فیضی را خواهد داشت و چه روحی را دریافت خواهد نمود؟ همانگونه که بیان شد، اساس جسم حضرت زهرا(س) از برترین میوههای بهشت است. پس جسم ایشان با تمام اجسام این دنیا متفاوت است و در نتیجه روحی هم که در این جسد دمیده میشود، نسبت به سایرین متفاوت خواهد بود. به همین دلیل، پیامبر(ص) می فرمایند: همه خلق از درک و شناختِ جایگاه او عاجز هستند(5).
پاورقی:
2. از منابع اهل سنت: الدّر المنثور، ج4، ص153.
3. از منابع اهل سنت:المعجم الکبیر، ج22، ص401.
4. مفردات الفاط قرآن، ص257.
5. بحارالانوار، ج43، ص65.
منبع:
دُردانه خلقت رفتار امت، حضرت آیت آمیرسیدمحمدیثربی، انتشارات انصاریان،بهار1388.