اخلاق در حوزه - خودسازي(1)
آيت الله العظمي تبريزي قدس سره:
عمل به تكاليف الهي:
عمل به تكاليف الهي و سيره اهل بيت(عليهم السلام) را سرمنشأ كارهاي خود قرار دهيد و وظايف شرعي خود را از فضلاي متدين ياد بگيريد. از معنويت غافل نباشيد كه سعادت شما به آن پيوسته است. دوران جواني فرصت بسيار خوبي است، سعي كنيد به بطالت نگذرد كه پشيماني به بار مي آورد.
دوري از ظلم به ديگران:
انسان بايد از كارهايي كه ظلم بر ديگران است بپرهيزد، اين عمل در توفيقات و نيل انسان به كمال نقش اساسي دارد. خداوند درهاي رحمت را بر انساني كه به ديگران ظلم مي كند مي بندد، و توفيق را از او مي گيرد.
موفقيت در تحصيل:
اگر طلبه مي خواهد در تحصيل موفق شود، بايد ابتدا تمام همّش درس باشد و در كنار آن، از تقواي الهي غافل نباشد. خوب درس خواندن و مطلب را خوب گرفتن و تقوي را در كنار درس كسب كردن، نوري است به سوي سعادت دنيا و آخرت. خداوند روز به روز به توفيق بنده اي كه مطيع مي باشد و هدفش خدمت است و مجدّ در تحصيل و تهذيب است، مي افزايد. رمز موفقيت يك انسان، استفاده از فرصت هاست.
ارتباط معنوي:
اگر شخصي بخواهد در كار خود موفق باشد، ابتدا بايد بر كيفيت تكاليف شرعي خود بيفزايد و آنگاه از دعا و ذكر غافل نشود. سعي كند ادعيه معروف را زمزمه كند و از اذكار صلوات و استغفار باز نماند. بعضي از اعمال جهت ارتباط معنوي، مثل نماز شب بايد به تدريج انجام گيرد كه زود خسته نشود و انجام عبادات مستحبي بايد همراه با شادابي باشد. انسان اگر كم و به تدريج شروع كرد، بر عمل استمرار پيدا خواهد كرد. لكن عجله در انجام اعمال مستحبي و كثرت آن، ممكن است بعضي را خسته كند و چه بسا انسان ديگر توفيق آن عمل را نيابد و كلاً حوصله آن عمل از او سلب شود.
هر جواني اگر اعمال مستحبي را به تدريج انجام دهد بر آن عادت خواهد كرد و نورانيت خاصي كسب خواهد نمود.